Кар’єра QA engineer тестувальника: перспективи, завдання та обов’язки

Багато компаній обирають c# вакансии автоматичне тестування програмного забезпечення замість ручного тестування, яке може зайняти багато часу. Інженери з автоматизації контролю якості прискорюють повторювані завдання, автоматизуючи їх. Сучасне забезпечення якості програмного забезпечення — це багатогранний і складний процес.QA Engineer проводять тестування, щоб виявити та запобігти помилкам до їх появи. Щодо світчерів сьогодні і їхніх шансів отримати роботу. Наприклад, співробітник працює у підтримці, приблизно розуміє продукт, вміє розв’язувати конфлікти й має бажання зростати. Такий перехід з нетехнічної спеціальності в бік інженерної є досить реалістичним і навіть перспективним.

Як стати QA automation engineer

Багато фахівців у 2022 році виїхали з Києва, проте поступово повертаються. Сьогодні тут живуть і працюють 42% українських айтівців, що лише трохи менше від показника 2021 року (45%). Раз на рік ми детально розпитуємо українських айтівців про їхню роботу та спеціалізацію.

Обов’язки фахівців-тестувальників

Що робить та скільки заробляє QA Engineer

«Важливо розуміти, що Senior — це не про кількість технічних знань і вмінь, а про відповідальність. Senior — це фахівець, який сам враховує всі ризики, відповідає за свої факапи й може їх заменеджити, звести до мінімуму». «На першому мітингу ви можете замість своєї оцінки поставити знак питання.

Що робить та скільки заробляє QA Engineer

«У світчерів майже завжди є перевага». Поради тестувальникам-початківцям від Senior QA Engineers

«Я б порадив моніторити DOU/Djinni для розуміння нагальних потреб ринку. Потім шукати англомовні курси з обраної теми на YouTube/Udemy і подібних. Серед перспектив роботи QA — безперервне прокачування скілів і, як наслідок, підвищення рівня компенсації. Щоб заробляти більше, тестувальнику потрібно освоювати додаткові чи суміжні навички.

Якості, які є must have для QA Еngineer

QA включає в себе створення, впровадження та контроль стандартів і методологій, які гарантують, що продукт буде відповідати вимогам якості на всіх етапах розробки. Кожен, хто хоч раз цікавився що таке тестування ПЗ знає, що, навіть якщо обидві ролі спрямовані на тестування, вони відрізняються за обсягом виконуваних завдань та рівнем відповідальності. По-перше, мануал куа є в багатьох західних компаніях, наприклад, в Apple. По-друге, на прикладі Гугла, який розповідає, що в них немає мануальщиків, так в них їх купа, просто всі на аутсорсі. А технічні знання — це must-have набір, який потрібно використовувати з першого дня роботи.

✅ Основні завдання та обов’язки QA

Якщо дефекти виявлені на етапі збирання вимог (ми виявили, що якась одна вимога суперечить іншій) — на цьому етапі виправлення є найпростішим, тому що треба лише переписати вимогу. На етапі дизайну QA Engineer співпрацює із дизайнером для того, щоб переконатися у зрозумілості та інтуїтивності інтерфейсу. Враховується досвід користувача (як він звик діяти у програмах з аналогічним функціоналом). Новачки можуть зібрати свою першу продуктову команду ще на курсах. Зі спільними проєктами можна брати участь у грантових програмах, хакатонах, ідеатонах або просто створити проєкт для портфоліо. ➖ Також робота QA-інженера принципово полягає у контролі якості результату роботи інших, що може бути важко психологічно — кожен раз вказувати іншим, що вони зробили не так.

А ті ж світчери, які, скажімо, мають педагогічну освіту, легко з цим справляються. Якось я наймав людину, яка досить посередньо знала теорію тестування, на «четвірочку» розумілася на мережах і технічній частині. Відповідно мені не потрібно розповідати їй, що таке інвентаризація, баланс підприємства абощо. Значно простіше допомогти новачку в ІТ вивчити тест-кейси, ніж переповідати економічну теорію з першого курсу університету. Я багато років працював у банках — будував кар’єру (одна з моїх вищих освіт — фінансова). Та одного дня мені все набридло і я зрозумів, що в банку більше працювати не хочу.

Особливо це потрібно співробітнику аутсорсингової компанії, бо приходиться щодня розповідати про свою роботу іноземним колегам. Але якщо компанія продуктова, як Uklon чи Monobank, знання іноземних мов не таке критичне. Баг-репорт (bug report) – основний робочий документ тестувальника. На кожен баг він заводить окремий баг-репорт, де детально описує помилку.

Відтак, інженер автоматизованого тестування ПЗ використовує тести, які покривають певний функціонал продукту та працюють без участі людини. Однієї з різновидів діяльності QA є Quality Control — це зосередження на підсумковому якості продукту, а також кожного окремого його елемента. Тобто не QA, а QC Engineer бере участь не тільки в тестуванні продукції, але і в процесі роботи з його результатами.

А також слідкуйте за нашими майбутніми освітніми подіями.Особливо коли знаходиш якийсь важкий баг завдяки своїм особливим маніпуляціям над грою. Але основне, звісно, це бути частиною гейм-індустрії, працювати над створенням і покращенням ігор, які є улюбленим хобі». «Також QC-спеціалісти можуть лишати свої відгуки, бо тестувальники мають і досвід роботи з проєктом, і можуть порівняти його з іншими іграми.

Наприклад, людина має досвід у банківській справі й розуміється на фінансах. Якщо в команду потрібен спеціаліст, якому доведеться тестувати СRМ-систему, а ви в очі її ніколи не бачили, краще шукати іншу вакансію. Якщо говорити більш простою мовою, то QA включає у себе контроль над якістю усіх процесів організації, навіть не пов’язаних з продуктом безпосередньо. Іншими словами, те, наскільки ефективно працює відділ продаж виробництва, теж входить у компетенцію QA. Вертикальне кар’єрне зростання може початися з позиції Trainee і йти шляхом Junior → Middle → Senior. Далі ви можете стати тім-лідом, а потім — головою відділу забезпечення якості (якщо він є у вашій компанії).

Цього разу розповідаємо, чим займається QA Engineer, які зарплати в цій ніші та як проходить типовий робочий день спеціалістів. Мінімальна зарплата QA Engineer рівня Middle, зафіксована в Україні, — 1000 $. Для сеньйорів мінімальна сума компенсацій становила 1500 $. Team Lead QA отримують мінімум 3000 $ на місяць, максимум — 7200 $.

В Києві частка цих фахівців зросла за 10 років з 35% до 55%. Ми вже писали про професію QA-інженера, яка вважається однією з ключових для входу в ІТ. А як щодо QA automation engineer — які знання необхідні для опанування цієї професії? Розпитали Soft Engineer компанії SimCorp Інесу Сторожеву, що таке автоматизоване тестування і в чому його відмінність від  ручного. Існує багато видів QA тестування, кожен з яких спрямований на певний аспект розробки. Хоча для деяких видів тестування не потрібно знати мови програмування, більшість з них вимагають розуміння внутрішньої структури та архітектури програмного забезпечення.

  • QA включає в себе створення, впровадження та контроль стандартів і методологій, які гарантують, що продукт буде відповідати вимогам якості на всіх етапах розробки.
  • Медіанний вік входу в ІТ в Україні 23 роки, тобто половина айтівців починає кар’єру в ІТ ще до цього віку.
  • Даний фахівець займається аналізом вимог, на які грунтуються при виставленні оцінок ефективності та корекції продукту.
  • Почати можна з інтернет-ресурсів та відео з різних конференцій, після чого можна переходити на подкасти й блоги.
  • Вміння вести документацію допоможе інформативно та доступно описувати певну інформацію.

Бо компанії вигідно мати справу з тим, хто вже в контексті. Особливо коли продукт специфічний і знайти спеціалістів з досвідом нереально (це, до речі, про Embedded). Професія QA-інженера надзвичайно захоплива та повна можливостей для розвитку. Вона пропонує не лише технічне вдосконалення, а й можливість активно брати участь у втіленні інновацій та вирішенні складних завдань.

Медичне страхування, безплатні обіди, ортопедичні крісла, собаки-психотерапевти й комфортна робоча атмосфера — щоб працівники залишилися, їх має утримувати не просто зарплата, а щось більше. Деякі інструменти, які айтівці використовують для роботи, поступово змінюються, тоді як інші залишаються незмінними. Найчастіше пет-проєкти мають інтерни (20%) або фахівці рівня Tech Lead / Architect (15%), СТО (26%), Director of Engineering (20%). Частіше за інші спеціалізації свої проєкти мають геймдизайнери (29%) та розробники (16%). Сильніше за інших люблять свою роботу інтерни (93%) та фахівці рівня Lead+ (92%), в той час як сеньйори найменш задоволені (88%).

Складно не від того, що вони не розуміють технік, а просто тому, що забули, які трикутники є і як ту ставку рахувати. Але зазвичай світчер — це той самий новачок, як і всі інші, можливо, навіть з багажем додаткових знать, які можуть стати у пригоді. QA-інженер (Quality Assurance інженер) – це фахівець у сфері якості програмного забезпечення, який забезпечує високу якість та надійність продукту. Роль QA-інженера полягає у виконанні різноманітних дій з тестування програмного забезпечення для виявлення помилок, дефектів та недоліків у функціональності інформаційних систем.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/